Dag 8 - Sneeuwstorm

Woensdag 5 april 2017

Svea

Gemiddelde temperatuur = -13.4℃

Right arrow

6:00 wekker. Vandaag sneeuwt best flink. Mijn groepje moet nog wat metingen afmaken voordat we het ijs op kunnen. Hiervoor moeten we cilinders ijs van ~60cm lang in stukjes van 5cm per stuk zagen (dit doe ik, buiten). We houden bij waar in de kolom deze ijsstukken zich begeven, stoppen ze in bakjes, en zetten ze binnen op de verwarming. Zo smelt heel het ijsblok, en kunnen we er later het zoutgehalte uit meten.

Als we dit af hebben, gaan we naar de scooters. Omdat ik het zagen nog af moest maken, was ik de laatste van de groep die aan kwam bij de scooters. Er was nooit echt een afspraak gemaakt over dat een bepaalde sneeuwscooter van jou is, voor de hele trip. En omdat bijna iedereen met zijn tweeën op een scooter zat, en ik alleen, dacht ik dat als ik als laatste bij de scooters aan zou komen “mijn” scooter wel geclaimd zou zijn.

Ik kwam bij de scooters aan, en zag dat alle scooters al bezet waren. Totdat Mariane mij zoekend zag rondlopen en naar voren wees. En daar stond ie, verborgen achter de andere scooters! “Mijn” sneeuwscooter, nog helemaal leeg. Iedereen was dus weer op dezelfde scooter gaan zitten als de dagen hiervoor, waardoor ik dus weer alleen op een scooter zat: thanks guys!

We vertrekken, maar na 5 minuutjes rijden door de sneeuwstorm besluit professor Løset om toch om te draaien en niet het zee ijs op te gaan. Helaas gaan we dus allemaal weer terug, parkeren we de scooters en gaan we terug naar binnen. Eenmaal binnen krijgen we uitgelegd dat het zicht vandaag te slecht is door de sneeuwval en de harde wind (60km/h wind, waardoor de sneeuw horizontaal je gezicht in vliegt).

Eerst vond ik het jammer, maar later op de dag kreeg ik steeds meer begrip voor het besluit van de professor. We hadden die dag echt niet heel de dag buiten willen staan, zonder beschutting. Het zou dus totaal niet comfortabel zijn om buiten te werken vandaag, maar dat is niet de voornaamste reden.

We blijven vandaag vooral binnen omdat het zicht te slecht is (~30 meter), waardoor je het pas te laat kan zien als er een nieuwsgierige (of hongerige) ijsbeer een bezoekje komt brengen. Hieronder een foto van morgen, waar het nog steeds sneeuwt en waait, maar dan een heel stuk minder hard dan vandaag. Je ziet hieronder al hoe dat er een beetje uit ziet; en een ijsbeer heeft hier zijn camouflage mee.

De rest van de dag hebben we binnen aan het verslag gewerkt, en hebben we de zoutgehalte-tests afgemaakt. Hieronder een filmpje van de sneeuwstorm, vanuit binnen gefilmd.

We sluiten de dag weer af met een briefing; morgen is het weer als het goed is beter!