Dag 5 - Global Seed Vault

Zondag 02 maart 2017

Longyearbyen

Gemiddelde temperatuur = -14.9℃

Right arrow

Vandaag hebben we een rustig dagje, waarin we met de groep naar de Global Seed Vault gaan wandelen. Onderweg nog wat foto’s gemaakt van het ijs op “het strand”.

Buiten het dorp moet je altijd een geweer en een flare gun bij hebben, vanwege het gevaar op ijsberen. Geldig op heel Svalbard!

In Global Seed Vault (ook wel de “Doomsday Vault” genoemd) liggen tienduizenden zaden uit alle landen van de wereld opgeslagen. In totaal liggen er meer dan 800,000 zaden! Elk land (zelfs Noord-Korea) heeft een eigen aantal afgesloten dozen in de zaden-kluis, met daarin zaden. De enigen die de dozen mogen openen, zijn de eigenaren van de dozen zelf (de landen dus). De kluis is dient als back-up van de genen van ’s werelds planten, zodat zelfs in (of na) de meest rampzalige doemscenario’s die je je kan bedenken mensen nog steeds zaden kunnen planten om er later eten van te kunnen oogsten.

De ingang van de Global Seed Vault.

Maar de kluis is er niet alleen voor spectaculaire rampscenario’s: hij is er ook voor klimaatverandering. Er bestaan 4500 verschillende soorten aardappelen, 35 000 soorten mais, 125 000 soorten tarwe en 200 000 soorten rijst. Misschien is het op heel de aarde over een aantal generaties 10 graden Celsius warmer dan nu, of is de regen veel zuurder. Er kan dan net een van de duizenden soorten van bijvoorbeeld rijst tussen zitten, die kan overleven in de omgeving die we dan hebben.

De kluis is op deze plek gebouwd om een aantal redenen. De kluis ligt 120 meter diep begraven in de berg, waardoor hij midden in de permafrost ligt. Hierdoor blijven de zaden zelfs bij het uitvallen van alle elektrische koelsystemen nog steeds onder nul, en kan de optimale temperatuur van -18 graden Celsius makkelijker worden behouden. Spitsbergen is een gedemilitariseerde zone en er komen nooit aardbevingen voor op het eiland. Daardoor is de kans op beschadigingen aan de kluis erg klein. Ook is de kluis ver boven het zeeniveau geplaatst, waardoor hij ook beschermd is tegen eventuele overstromingen. Zelfs als al het ijs op de wereld zou smelten, zou deze kluis nog boven water blijven. In 2015 is de voorraad van de bank voor het eerst gebruikt als gevolg van een ramp die door mensen is veroorzaakt; de oorlog in Syrië (nieuwsartikel CNN) (http://edition.cnn.com/2015/10/19/europe/svalbard-global-seed-vault-syria/). De organisatie achter de zogenoemde “belangrijkste vriezer van de wereld” krijgt ook wel eens verzoeken van mannen die hun eigen genetisch materiaal in de vriezer willen bewaren, maar die worden geweigerd. Aan de buitenkant van de kluis voor zaadjes zie je alleen de ingang, niet heel spectaculair dus, maar we moesten gewoon even op deze bijzondere plek geweest zijn.

Hieronder nog een foto van wat in de zomer een rivier van smeltend gletsjerwater is; nu is het de sneeuwscootersnelweg van Longyearbyen.

's Zomers is dit een rivier van gletsjer - smeltwater. Nu is het de sneeuwscootersnelweg van het dorp.