Dag 2 - Husky's!

Donderdag 30 maart 2017

Longyearbyen

Gemiddelde temperatuur = -14.3℃

Right arrow

Vandaag zijn we op een husky trip gegaan; 6 husky honden voor een slee waar je met zijn tweeën op ligt of staat. De ene ligt voorop de slee, de andere staat en stuurt de honden aan. Nadat we een speciaal warmtepak en snowboots aan hebben gedaan, gaan we op weg naar de husky yard van Svalbard Husky. Eenmaal bij de dog yard aangekomen maken we eerst kennis met de hondjes, die stuk voor stuk super enthousiast zijn om ons, luie toeristen, vooruit te gaan trekken met de slee.

Daarna krijgen we instructies over hoe we de husky’s bij hun kooi moeten ophalen, en voor de slee moeten binden. Dit mogen we zelf doen, en is super leuk omdat de honden alleen maar denken: “Go go go go gooooo”. Na een tijdje de honden onder controle gehouden te hebben tussen het geblaf van de tientallen honden om ons heen, vertrekken we. Eerst rijden we een stukje langs een oude mijn, maar daarna komen we echt in een prachtige stuk onaangetaste natuur, waar niks anders is dan rots en sneeuw. De zon komt door en daar glijden we dan, dwars door dit winterwonderlandschap heen.

Een van de husky’s had een beetje last van diarree, maar poepen en rennen tegelijk is geen enkel probleem voor deze honden, kijk maar:

Na een korte stop sta ik achterop de slee en ligt Machiel erop. Soms moeten we wat afremmen omdat de honden van de slee voor ons even niet mee willen werken, of omdat onze eigen honden weer over het metaaldraad zijn gesprongen waardoor ze totaal niet meer comfortabel kunnen rennen. De honden kennen maar één snelheid en dat is vol gas. Op een gegeven moment komen we bij een supermooi stuk, waar we even vol gas kunnen gaan. Daarvoor hadden we best veel moeten remmen, dus ik dacht “lekker, ff lekker hard”. Maar toen kwam er, uit het niks, opeens een steile bocht naar rechts en naar beneden. We accelereerden, omdat de honden met vol gas naar beneden toe sprintte; toen gingen we toch even iets te hard, dus ik probeerde te remmen. Ik remde alleen met mijn rechtervoet, waardoor mijn volledige gewicht op de linker steun van de slee kwam te staan. Al deze gebeurtenissen samen zorgden ervoor dat de slee begon te kantelen, in die scherpe bocht. Ik probeerde harder te remmen, maar de rem kwam al van de grond af; Machiel en ik werden volle gas gelanceerd, van de slee af, en maakten een dikke “face plant” in de sneeuw. Machiel was net een Snapchat aan het maken, toen dit gebeurde:

De husky’s kenden echter nog steeds maar een snelheid: vol gas! Omdat wij niet meer op de slee zaten, gingen de husky’s er nu pas echt met vol gas vandoor. Na aansporen van Machiel, zette ik een sprintje in om te proberen de slee tot stilstand te brengen; maar de honden waren veel te snel. De honden inclusief slee haalden 3 andere sledes in, voordat de begeleidster de chaos achter zich zag (een op hol geslagen husky slee met een paar zwaarbepakte mensen die erachteraan renden), uit haar slee sprong en de honden tot stilstand bracht. Om de een of andere reden was er in de chaos een andere hond losgeraakt van zijn slee, die er ook opeens vandoor ging. Mooie demonstratie van Murphy’s Law, dit. Toen alles weer onder controle was, konden we verdergaan als slee nummer 2 (van de 6), in plaats van slee nummer 5. Wonder boven wonder lagen Machiel’s handschoenen nog in de slee (die even daarvoor volledig gekanteld was), en waren we verder niks kwijt. Terug bij de dog yard mochten we nog met de husky puppies spelen.

Ik zou de husky trip aan iedereen aanraden; het is echt een geweldige ervaring die elke cent waard is. Als je door dat onaangetaste sneeuwlandschap glijdt, met de husky’s voor je, krijg je een super rustgevend en vrij gevoel. Optimaal genieten, en een unieke ervaring die je niet snel vergeet!

Die avond hebben we nog een wandeling gemaakt; in deze periode is het extreem lang licht (vanaf 19 april gaat de zon drie maanden lang zelfs helemaal niet meer onder: dit heet de “Midnight Sun”), dus kun je al vroeg en tot laat genieten van de natuur. Op terugweg kwamen we zelfs nog drie wilde Svalbard Reindeers tegen.

Het Nederlandse expeditieschip "Noorderlicht", vooral voor toeristen.

Machiel